Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?
24 Haziran 2022

Bayramda sağlıklı beslenerek, bu günleri çok daha güzel hale getirebilirsiniz.

Kahvaltı

Kurban Bayramı’nda genellikle kavurmalı kahvaltılar yapılır. Etin  kesildikten sonra hemen tüketilmesi doğru değildir. Et yeterince lezzetli ve yumuşak olmaz, pişme süresi uzar. Sindirim ile ilgili problemlere neden olabilir. Bu nedenle etler en az 24 saat bekletilmeli, daha sonra tüketilmelidir. Bu nedenle et tüketimini diğer günlere bırakıp, ilk gün yumurta, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek gibi besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Etin Saklanması 

Etler; kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede ortalama 6 ay süreyle saklanabilmektedir.

Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Etleri buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.

Etin Pişirilmesi

Etin dokuları arasında göremediğimiz yağlar bulunur, bu yüzden bütün görünür yağlar temizlenmelidir. Et içerisine kuyruk yağı, iç yağ vs. eklenmeden kendi suyunda kısık ateşte pişirilmelidir. Sakatatlar kolesterol ve doymuş yağ yönünden oldukça zengindirler. Bu nedenle tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.

Etlerin yanında pirinç piavı/makarna yerine bulgur pilavı tercih edilmelidir.

İkramlar

İkram amaçlı sunulan hamur tatlıları ve çikolata yerine  sütlü tatlıları ve meyveleri tüketmek; şekerli, asitli içecekler ve meyve suları yerine açık çay/bitki çayları, sade soda tüketmek sağlıklı bir seçim olacaktır.

Gün içerisinde tatlı tükettiğinizde süt veya sütlü kahveyle ara öğün yapabilir bu sayede kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz.

Bayramda sürekli çay/kahve  ikram edilmesiyle olması gerekenden fazla miktarda çay, kahve tüketiriz dolayısıyla vücudumuza fazla miktarda kafein almış oluruz. Fazla kafein alımı ritim bozukluğu, çarpıntı gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Fazla miktarda çay ve kahve tüketimi idrar söktürücü etkileri nedeniyle vücuttan su kaybına yol açar. Günlük 2-3 litre su tüketmeyi ihmal etmeyiniz.

Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin yapılmasına bayram boyunca da dikkat edilmeli, günlük tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir.